Jak usunąć przypalenia? Sprawdź!
Czyszczenie z zewnątrz
Jak usunąć przypalenia powstałe na zewnętrznej stronie garnka lub patelni? Jeśli jest to świeże przypalenie, to łatwo można usunąć je ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Pamiętaj jednak o tym, że przypalony garnek musi najpierw ostygnąć - inaczej możesz się poparzyć. Jeśli chcesz, aby spalenizna łatwiej odchodziła - namocz naczynie w wodzie, a następnie usuń delikatnie przypalone fragmenty przy użyciu łopatki kuchennej. Nie używaj w tym celu noża, ponieważ możesz zniszczyć powierzchnię garnka lub patelni. Jeżeli sytuacja okaże się poważniejsza to dobrym rozwiązaniem jest użycie sody oczyszczonej i wody utlenionej. Wystarczy wsypać do miseczki około 5-6 łyżek sody oczyszczonej i zalać wszystko 1/4 szklanki wody utlenionej. Z takiej mieszanki powstanie pasta, którą należy nałożyć na kilkanaście minut na naczynie. Przy zmywaniu sody zwróć uwagę na to, z czego wykonana jest powłoka naczynia. Garnki i patelnie o powłoce ceramicznej lub teflonowej należy delikatnie zmyć, uważając przy tym na tarcie. Alternatywą dla wody utlenionej jest wykorzystanie octu, jednak tutaj cały proces wygląda nieco inaczej. Jak usunąć przypalenie korzystając z octu? Otóż przypalony garnek lub patelnię należy włożyć do naczynia z octem i gorącą wodą i pozostawić na kilka minut, po tym czasie trzeba delikatnie wetrzeć sodę w przypalone miejsca i całość opłukać wodą.Czyszczenie przypalonego dna
Garnki i patelnie przypalają się nie tylko od zewnątrz, wystarczy chwila nieuwagi i dno również może pokryć się trudną do usunięcia warstwą spalenizny - dlatego najlepiej mieć pod kontrolą gotującą się potrawę, regulować płomień i często mieszać. Niestety, nie zawsze jest to możliwe, a czasami nawet mimo starań dno garnka ulega przypaleniu. Garnki, w zależności od tego, z czego są wykonane, przypalają się z różnych przyczyn - np. emaliowane mają tendencję do przypalania mleka, a ceramiczne przypalają się po niedokładnym umyciu. Odpornością na przywieranie cechują się natomiast garnki ze stali nierdzewnej, które powinny mieć wielowarstwowe dno, naczynia z powłoką teflonową, garnki tytanowe i marmurowe, a także granitowe. Nie jest to jednak reguła i niezależnie od tego, jaką powłokę ma garnek, każdemu zdarza się coś przypalić. Jak usunąć przypalenia na dnie? Jeśli chcesz wyczyścić dno garnka lub patelni, to możesz skorzystać ze specjalistycznego preparatu - https://ccf1.pl/produkt/ccf1-kuchenny-strazak/, lub domowych metod np. z sody oczyszczonej. Wystarczy, że w 5l wody rozpuścisz jedną saszetkę sody i taką mieszankę wylejesz na dno garnka. Po kilku godzinach wystarczy delikatnie zeskrobać przypalone miejsca, nie używając do tego ostrych narzędzi, a następnie przemyć garnek ciepłą wodą i płynem.Czyszczenie starych przypaleń
Sytuacja wygląda natomiast nieco inaczej, kiedy przypalenie nie jest świeże. Jak usunąć stare przypalenia w prosty sposób? Wystarczy, że użyjesz ziemniaka i gruboziarnistej soli. Uważaj jednak na to, jakie garnki zamierzasz czyścić tą metodą, ponieważ sprawdzi się ona głównie w przypadku naczyń żeliwnych. Jeżeli jesteś posiadaczem naczyń wykonanych z ceramiki lub teflonu, to lepiej zrezygnuj z tego sposobu, ponieważ może on sprawić, że powłoka ulegnie uszkodzeniu. Kiedy zdecydujesz się na zastosowanie tego rozwiązania, to w pierwszej kolejności musisz przekroić ziemniaka na pół i przetrzeć nim patelnię lub garnek w miejscach, które są najbardziej poprzepalane. Następnie wsyp do naczynia łyżkę soli i przy pomocy tego samego ziemniaka zacznij szorować nią powierzchnię - alternatywę dla ziemniaka może stanowić folia aluminiowa. Kiedy przypalenia zejdą wypłucz patelnię z resztek soli i wetrzyj w nią odrobinę oleju, żeby zminimalizować ryzyko uszkodzenia podczas kolejnego użycia.Kiedy zdedycować się na instalację fotowoltaiczną?Filmowanie wesel - ile kosztuje i dlaczego warto wybrać kamerzystę na wesele?