Jak usunąć przypalenia? Sprawdź!

Wystarczy chwila nieuwagi, aby na garnku lub patelni pojawiła się spalenizna. Jeśli tak się stanie, to nie martw się, nie wszystko stracone, ponieważ przypalone garnki z reguły da się łatwo wyczyścić. Jak pozbyć się przypaleń? Jak usunąć stare przypalenia? Czy domowe sposoby są tak samo skuteczne jak profesjonalne detergenty? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te pytania, to koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Czyszczenie z zewnątrz

Jak usunąć przypalenia powstałe na zewnętrznej stronie garnka lub patelni? Jeśli jest to świeże przypalenie, to łatwo można usunąć je ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Pamiętaj jednak o tym, że przypalony garnek musi najpierw ostygnąć - inaczej możesz się poparzyć. Jeśli chcesz, aby spalenizna łatwiej odchodziła - namocz naczynie w wodzie, a następnie usuń delikatnie przypalone fragmenty przy użyciu łopatki kuchennej. Nie używaj w tym celu noża, ponieważ możesz zniszczyć powierzchnię garnka lub patelni. Jeżeli sytuacja okaże się poważniejsza to dobrym rozwiązaniem jest użycie sody oczyszczonej i wody utlenionej. Wystarczy wsypać do miseczki około 5-6 łyżek sody oczyszczonej i zalać wszystko 1/4 szklanki wody utlenionej. Z takiej mieszanki powstanie pasta, którą należy nałożyć na kilkanaście minut na naczynie. Przy zmywaniu sody zwróć uwagę na to, z czego wykonana jest powłoka naczynia. Garnki i patelnie o powłoce ceramicznej lub teflonowej należy delikatnie zmyć, uważając przy tym na tarcie. Alternatywą dla wody utlenionej jest wykorzystanie octu, jednak tutaj cały proces wygląda nieco inaczej. Jak usunąć przypalenie korzystając z octu? Otóż przypalony garnek lub patelnię należy włożyć do naczynia z octem i gorącą wodą i pozostawić na kilka minut, po tym czasie trzeba delikatnie wetrzeć sodę w przypalone miejsca i całość opłukać wodą.

Czyszczenie przypalonego dna

Garnki i patelnie przypalają się nie tylko od zewnątrz, wystarczy chwila nieuwagi i dno również może pokryć się trudną do usunięcia warstwą spalenizny - dlatego najlepiej mieć pod kontrolą gotującą się potrawę, regulować płomień i często mieszać. Niestety, nie zawsze jest to możliwe, a czasami nawet mimo starań dno garnka ulega przypaleniu. Garnki, w zależności od tego, z czego są wykonane, przypalają się z różnych przyczyn - np. emaliowane mają tendencję do przypalania mleka, a ceramiczne przypalają się po niedokładnym umyciu. Odpornością na przywieranie cechują się natomiast garnki ze stali nierdzewnej, które powinny mieć wielowarstwowe dno, naczynia z powłoką teflonową, garnki tytanowe i marmurowe, a także granitowe. Nie jest to jednak reguła i niezależnie od tego, jaką powłokę ma garnek, każdemu zdarza się coś przypalić. Jak usunąć przypalenia na dnie? Jeśli chcesz wyczyścić dno garnka lub patelni, to możesz skorzystać ze specjalistycznego preparatu - https://ccf1.pl/produkt/ccf1-kuchenny-strazak/, lub domowych metod np. z sody oczyszczonej. Wystarczy, że w 5l wody rozpuścisz jedną saszetkę sody i taką mieszankę wylejesz na dno garnka. Po kilku godzinach wystarczy delikatnie zeskrobać przypalone miejsca, nie używając do tego ostrych narzędzi, a następnie przemyć garnek ciepłą wodą i płynem.

Czyszczenie starych przypaleń

Sytuacja wygląda natomiast nieco inaczej, kiedy przypalenie nie jest świeże. Jak usunąć stare przypalenia w prosty sposób? Wystarczy, że użyjesz ziemniaka i gruboziarnistej soli. Uważaj jednak na to, jakie garnki zamierzasz czyścić tą metodą, ponieważ sprawdzi się ona głównie w przypadku naczyń żeliwnych. Jeżeli jesteś posiadaczem naczyń wykonanych z ceramiki lub teflonu, to lepiej zrezygnuj z tego sposobu, ponieważ może on sprawić, że powłoka ulegnie uszkodzeniu. Kiedy zdecydujesz się na zastosowanie tego rozwiązania, to w pierwszej kolejności musisz przekroić ziemniaka na pół i przetrzeć nim patelnię lub garnek w miejscach, które są najbardziej poprzepalane. Następnie wsyp do naczynia łyżkę soli i przy pomocy tego samego ziemniaka zacznij szorować nią powierzchnię - alternatywę dla ziemniaka może stanowić folia aluminiowa. Kiedy przypalenia zejdą wypłucz patelnię z resztek soli i wetrzyj w nią odrobinę oleju, żeby zminimalizować ryzyko uszkodzenia podczas kolejnego użycia.